Interview met Karlijn Schuttelaar

Interview met Karlijn van Schuttelaar Law
15 maart 2020 Niels van der Velden

Kun je kort over jezelf vertellen?

Mijn naam is Karlijn. Ik ben vanuit de commerciële advocatuur overgestapt naar de functie van bedrijfsjurist bij War Child, waar ik ontdekte dat professionals in de duurzame/maatschappelijke industrie vaak heel anders in hun bedrijf staan dan commerciële bedrijven. De passie is voelbaar en de professionals werken vaak hard aan hun bedrijf met als enige oogmerk: maatschappelijke impact. Als jurist vind ik dat je je hieraan moet aanpassen en daarom ben ik mijn bedrijf begonnen speciaal gericht op deze branche, waarin ik als jurist meedenk met het bereiken van impact.

Hoe bereik je mensen om het beste van zichzelf te geven en aan elkaar te denken?

Welke rol speelt duurzaamheid in je privé leven?

In mijn privé leven probeer ik zo duurzaam mogelijk om te gaan met mijn handelen. Ik leer mijn twee dochtertjes het belang van een gezonde wereld en goed zijn voor elkaar. Daarnaast ben ik lid van het Nederlands Juristen Comite voor Mensenrechten, waar ik mij verdiep in mensenrechten in de maatschappij. Bij dit NJCM zit ik in de werkgroep jeugd- en gezondheidsrecht.

Kun je kort over je bedrijf vertellen?

Vanuit Schuttelaar Law adviseer ik verschillende bedrijven in allerlei branches die zich inzetten voor een betere wereld. Dan kan het gaan over energie transitie, of over vluchtelingenparticipatie, mensenrechten, circulaire economie, duurzame producten, etc. Zo sta ik eenmanszaken, start-ups, scale-ups, social entreprises, NGO’s en alles wat daar tussenin zit bij. Door toegankelijk te zijn in mijn taalgebruik, prijzen, en ook in de documenten en de visie van de ondernemer door te laten klinken in het juridische, zorg ik ervoor dat het juridische aansluit bij de ondernemer. Dit vergt dus ook een zeker strategisch meedenken: Wanneer is het juridische onvoldoende en wanneer neem je risico om een bepaald doel te bereiken en welke risico’s kan je wel en niet nemen.

Welke rol speelt duurzaamheid in je bedrijf?

Mijn klanten richten zich allemaal op duurzaamheid. Ik ben dus eigenlijk een facilitator voor duurzaam ondernemen en op die wijze maak ik mijn impact.

Was groene hosting een bewuste keuze voor je?

Jazeker. Eerst zat ik bij een commerciële hosting partij, waar ik niet tevreden over was en ben toen bewust over gestapt naar Natuurlijk! Hosting, omdat zij een visie hebben die aansluiten bij mijn eigen visie.

Wat is denk jij de grootste uitdaging die we als mensheid hebben op het gebied van duurzaamheid?

De grootste uitdaging zit hem voor mij in ‘mensen overhalen’ om bewuster te zijn. Het samen werken dus. Ik denk namelijk dat de mensen die ‘om’ zijn, heel goed hun best doen en impact behalen, maar dat er een (veel te grote) groep mensen is die niet bewust zijn wat wij met onze planeet doen en dat de manier waarop wij met elkaar omgaan zeker niet constructief is voor het zorgen voor een veilige, liefdevolle en vooral gezonde planeet voor volgende generaties. Een stuk bewustwording ontbreekt; marketingtechnisch valt er misschien veel te behalen? Hoe bereik je mensen om het beste van zichzelf te geven en aan elkaar te denken?

Wat is de beste tip op het gebied van duurzaamheid die je wil delen?

Geen concrete tip, want ik denk dat duurzaamheid op verschillende manieren bereikt kan worden, maar ik denk dat de beste tip is: leef met alle goeds in je hart en wees lief voor elkaar en voor de planeet. We moeten het uiteindelijk samen doen.