Interview met Jantine Steehouder

Interview met Jantine Steehouder van Pure Horse
5 maart 2020 Niels van der Velden

Kun je kort over jezelf vertellen?

Ik ben Jantine en zeer gepassioneerd paardenliefhebber. Vanaf jonge leeftijd wist ik al dat ik er mijn werk van wilde maken en zo gezegd, zo gedaan. Op mijn 21ste werd ik tijdens het werk ernstig ziek. Ik heb 6 jaar met de ziekte van Lyme geworsteld, maar het lukte me wonderwaar om uiteindelijk ervan te herstellen. Sindsdien is de liefde voor gezondheid net zo groot als die voor paarden. Door deze twee factoren te combineren mag ik mijn dagen nu vullen met het ondersteunen van de gezondheid van paarden.

Duurzaamheid is voor mij de kern van het bestaan.

Welke rol speelt duurzaamheid in je privé leven?

Duurzaamheid is voor mij de kern van het bestaan. Om een vreugdevol en klachtenvrij leven te leven, moet je duurzame keuzes maken. Door zo ziek te zijn geweest is deze kernwaarde heel diep genesteld. Je leeft maar één keer, dat kan zomaar heel kort zijn, dus organiseer het zo dat de lange termijn vooruitzichten ook fijn en gezond zullen zijn. Soms vergt kiezen van duurzaamheid een zekere mate van “door de zure appel heen bijten”. Het is niet altijd de weg van de minste weerstand. Maar als je overzicht houdt, veel kennis vergaard kan je veel betere keuzes maken en zien dat die zure appel gezonder is dan een zure lolly.

Praktisch gezien gaat het thema duurzaamheid voor mij dus verder dan alleen plastic recyclen. Het is voor mij een way of life. Duurzaam relaties opbouwen door tijd te investeren in de ander (of jezelf). Duurzame materialen kiezen om in te leven (bijvoorbeeld voor onze verbouwing hebben we met name gekozen voor duurzame materialen) en zo min mogelijk verspillen wat betreft grondstoffen (zo herbruik ik verpakkingsmateriaal in de webshop). Biologisch (vegetarisch) eten, fietsen naar het werk, etc etc, het telt allemaal mee. Ik probeer telkens weer een thema uit mijn leven kritisch te bekijken en bij te sturen richting duurzaamheid. Het lukt uiteraard niet altijd, soms moet je compromissen sluiten, maar zolang je leerling blijft van het leven kan je altijd blijven verbeteren.

Kun je kort over je bedrijf vertellen?

In 2015 heb ik Pure Horse opgericht. Pure Horse is een webshop voor biologische paarden voeding en aanverwante producten. De producten die wij aanbieden passen bij de natuurlijke behoefte van het paard. De genen van een paard zijn in miljoenen jaren nauwelijks veranderd, terwijl de huisvesting en voeding wel aan grote verandering onderhevig is geweest. Door weer terug te gaan naar de natuurlijke behoefte verklein je de mismatch tussen genen en de huidige tijd. Daardoor is de kans dat je paard gelukkig en gezond oud wordt het grootste.

Men kan bij ons terecht voor voedingsadvies, heel veel gratis info over voeding (zodat je zelf kan leren hoe je met voeding het verschil kan maken) en uiteraard bieden wij ook de voeding aan. Al het goede onder één dak.

Welke rol speelt duurzaamheid in je bedrijf?

Ik wist destijds niets van het ondernemerschap, maar een ding was duidelijk. Het moest zo duurzaam mogelijk. Daarom werk ik met boeren en leveranciers die ecologisch verantwoord produceren. Ook proberen we zo lokaal mogelijk in te kopen en hebben we de hosting onder gebracht bij natuurlijke hosting. We herbruiken allerlei materiaal en hebben groene stroom. Voor Pure Horse geldt ook, wij blijven constant optimaliseren om steeds duurzamer te kunnen werken. Er zijn nog steeds allerlei wensen en ideeën die een voor een allemaal hun uitwerking gaan krijgen.

Was groene hosting een bewuste keuze voor je?

Ja zeker, ik ben specifiek op zoek gegaan naar groene hosting. Er waren destijds weinig aanbieders, maar ik was direct heel tevreden met natuurlijkhosting.nl. Niels is heel attent, pakt alles direct op en biedt zeer goede service. Kortom een zeer prettige samenwerking, ik zou niet anders willen!

Wat is denk jij de grootste uitdaging die we als mensheid hebben op het gebied van duurzaamheid?

De grootste uitdaging is denk ik de omslag van een consumptie maatschappij naar een duurzame variant hiervan. Duurzaamheid staat haaks op consumptie (wegwerpen) en er zal wereldwijd op een andere manier moeten worden na gedacht over economie. Je ziet al goede initiatieven ontstaan in het bedrijfsleven (Philips met de lampen op Schiphol bijvoorbeeld), maar het moet algemeen goed gaan worden. Ik hoop dat knappe koppen (voor dat het te laat is) een manier vinden om de transitie te gaan maken op grote schaal.

Wat is de beste tip op het gebied van duurzaamheid die je wil delen?

Mijn beste tip is, blijf flexibel en blijf leren. Er komen telkens weer nieuwe, betere duurzame oplossingen. Omarm ze en wees niet bang om het oude vertrouwde los te laten. Blijf in ontwikkeling en blijf open. Hang zo nu en dan een touwtje uit je brievenbus.