Interview met Gisela Wiesenekker

Interview met Gisela van de Wevershoek
7 april 2020 Niels van der Velden

Kun je kort over jezelf vertellen?

Mijn naam is Gisela Wiesenekker (33 jaar), getrouwd, moeder van twee jongens en een stiefdochter. In mijn dagelijkse leven ben ik vooral bezig met de zorg van de kinderen, het opzetten van een steeds meer zelfvoorzienend bestaan en natuurlijk mijn bedrijf ‘De Wevershoek’. Een webwinkel www.dewevershoek.nl, waar ik slow fashion verkoop aan jonge moeders die net als ik bewust kiezen voor kleding gemaakt van natuurlijke materialen. Die niet meedoen aan de wegwerpmaatschappij, maar kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid.

De Wevershoek is niet alleen een webwinkel voor slow fashion, het is een duurzame levensstijl waar we onze klanten in willen betrekken en hopen te inspireren.

Welke rol speelt duurzaamheid in je privé leven?

Duurzaamheid is in mijn optiek een heel ruim begrip. Maar voor ons als gezin vinden wij het erg belangrijk om in harmonie met de natuur te leven, we proberen onze footprint zo klein mogelijk te houden. Zonder dat dit eindeloos ten koste van ons leven gaat. Dit betekent dat we dus best pragmatisch omgaan met duurzaamheid. Veelal leiden deze keuzes terug naar onze roots, net zoals in een prentenboek van Elsa Beskow. We verbouwen eigen biologische groentjes in de moestuin, bezitten een minimalistische garderobe met luchtig linnen voor in de zomer en warme wolletjes voor in de winter, verbouwen ons boerderijtje op ecologische wijze waarbij we zoveel mogelijk warmte gaan opwekken met duurzame energie en we doen vooral niet mee aan overmatige consumptie.

Kun je kort over je bedrijf vertellen?

Mijn bedrijf ‘De Wevershoek’ is ontstaan rondom de geboorte van ons eerste zoontje. Voor hem wilde ik enkel kleding van natuurlijke materialen, vrij van gifstoffen en afkomstig van een fabrikant met een eerlijk verhaal. We startten in december 2017 met de verkoop van wasbare luiers om de impact op het milieu te beperken. Inmiddels groeien we door naar een slow fashion collectie voor zowel jong als oud. Stijlvolle kleding wat gemakkelijk draagt en voor lange tijd te gebruiken is (niet seizoensgebonden).

Welke rol speelt duurzaamheid in je bedrijf?

Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk, het is de reden waarom we ooit zijn gestart. De Wevershoek is niet alleen een webwinkel voor slow fashion, het is een duurzame levensstijl waar we onze klanten in willen betrekken en hopen te inspireren.

Voor ons geeft het enorme voldoening om onszelf te voorzien van de eerste basisbehoeften en te genieten van de kleine dingen in het leven. Denk aan:
– samen met de kinderen verse eitjes van de kippen halen;
– een prachtig plukboeket uit eigen tuin;
– de eerste aardbeitjes van het jaar;
– koken voor onze vrienden met groenten uit de moestuin;
– vers gewassen linnen klaar om weer gebruikt te worden;

– verandering van de seizoenen en de fijne feesten die daarbij komen kijken.

Met volle aandacht bezig zijn in het ‘nu’ en met ‘minder’, dat geeft rust. Op mijn Instagram pagina @dewevershoek neem ik je graag mee op avontuur naar een duurzaam bestaan.

Was groene hosting een bewuste keuze voor je?

Jazeker, we werken zoveel mogelijk samen met ‘groene’ partijen. Onze leveranciers zijn natuurlijk al heel milieubewust, maar ook de bank, energiemaatschappij en andere partijen proberen we hierop te selecteren.

Wat is denk jij de grootste uitdaging die we als mensheid hebben op het gebied van duurzaamheid?

De grootste uitdaging die we hebben omtrent duurzaamheid is denk ik dat de maatschappij volledig is ingericht op consumptie. We zijn gewend dat alles beschikbaar is, wat ons hartje maar begeert. Zoals de meeste mensen wel weten heeft deze mentaliteit grote gevolgen op ons klimaat. Maar toch is er vaak nog onvoldoende motivatie om hier daadwerkelijk iets aan te veranderen. Want kiezen voor een meer duurzame oplossing vraagt aanpassing en is in veel gevallen op de korte termijn duurder.

Als je bijvoorbeeld kijkt op het gebied van mode betekent dit dat we gewend zijn om regelmatig een nieuwe garderobe met trendy kleding aan te schaffen. Voor 20 euro koop je een leuk jurkje, draag je het een zomer en wordt het vaak weggegooid. Helaas realiseren te weinig mensen zich dat dit jurkje is gemaakt door andere mensen die hard moeten werken tegen zeer lage lonen en onder slechte arbeidsomstandigheden. De materialen die worden gebruikt zijn vaak behandeld met zeer milieu verontreinigende middelen. En zo kost het jurkje ons uiteindelijk toch nog veel. Producten gemaakt van duurzame materialen en afkomstig van een eerlijke producent zijn niet voor niets duurder. Dit is de daadwerkelijk prijs wat het kost om een kledingstuk op verantwoorde wijze te laten maken. 

Wat is de beste tip op het gebied van duurzaamheid die je wil delen?

Mijn tip die ik graag zou willen meegeven is om jezelf bewust te maken van de impact die jouw keuzes hebben op anderen en het milieu. Maak daarna de afweging of dat het daadwerkelijk ook waard is en ga er vooral niet te krampachtig mee om. Maak duurzame keuzes die bij jou en je gezin passen!