Interview met Frans van Dijk

Interview met Frans van Dijk van GWBO
10 maart 2020 Niels van der Velden

Kun je kort over jezelf vertellen?

Ik ben Frans van Dijk, 36 jaar oud en ik kom uit Kampen en ben pappa van een zoon van 4 en een dochter van 2,5. Ik heb een achtergrond in technische informatica en technische bedrijfskunde. Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met de bouw. Ik zag dat het ontwerpen van gebouwen veel efficiënter kan. Dat heeft mij geïnspireerd om mijn bedrijf gwbo te starten. Naast mijn werk geef ik lezingen over de energietransitie en ben ik actief in de landelijke werkgroep energie en klimaat van D66.

Eet eens een keer geen vlees of zuivel. Laat apparatuur niet onnodig aan staan. Rij eens 100 in plaats van 130 als je geen haast hebt. Alle beetjes helpen.

Welke rol speelt duurzaamheid in je privé leven?

Duurzaamheid speelt een grote rol in mijn leven. Mijn werk bestaat uit duurzaamheid. Ik ben de hele dag bezig met het verduurzamen van gebouwen. Dat heb ik ook gedaan met mijn eigen woning. Ik woon in een jaren 60 woning. Die heb ik van E-label naar A-label gebracht. De woning is nu 0 op de meter en energieneutraal. Verder rij ik elektrisch en eet ik zo veel mogelijk plantaardig. Afval probeer ik zo goed mogelijk te scheiden en ik houd rekening met verpakkingen bij het doen van boodschappen.

Kun je kort over je bedrijf vertellen?

Mijn bedrijf gwbo houdt zich bezig met het verduurzamen van Nederland. Dat doe ik met name in de bebouwde omgeving. Ik help architecten, ontwikkelaars en aannemers met het zo energiezuinig mogelijk ontwerpen van gebouwen. Wij ontwerpen hier dan ook de installaties bij, wij kopen die installaties in en zorgen ervoor dat de installaties goed door de installateur gemaakt worden. Hierdoor worden gebouwen (vooral luxe woningen en bedrijfspanden) veel energiezuiniger. Niet alleen op papier, maar ook in het echt. Bijkomend voordeel is dat wij bij bedrijfsgebouwen installaties doorgaans 10% onder de marktprijs kunnen realiseren. Win win dus!

Welke rol speelt duurzaamheid in je bedrijf?

Ook hier speelt duurzaamheid een grote rol. Duurzaamheid is ons werk.

Was groene hosting een bewuste keuze voor je?

Ja dat was groene hosting zeker, als duurzaamheid je werk is, dan kun je zelf geen “niet duurzame” keuzes maken. Dan ben je niet geloofwaardig.

Wat is denk jij de grootste uitdaging die we als mensheid hebben op het gebied van duurzaamheid?

De grootste uitdaging is het veranderen van gedrag. We zijn gewend aan een bepaalde manier van leven. Alles wat deze manier van leven bedreigt, wordt met wantrouwen bekeken. Ook al lijkt het alleen maar een bedreiging en is dit het niet. Daarnaast zijn er veel (financiële)belangen van machtige partijen die door verduurzaming bedreigt worden. Dat maakt het nog lastiger. We hebben de laatste jaren op de pof geleefd wat betreft goedkope grondstoffen. Dat begint nu te veranderen. Dat betekent dat materialen en energie duurder worden. Dat merkt iedereen in zijn portemonnee. Hier krijgt verduurzaming de schuld van, maar dat klopt niet helemaal natuurlijk. We hebben onze planeet uitgeput en dat doen we nog steeds. Dat kan niet doorgaan en dat zul je terug gaan zien in de prijs van projecten, voedsel en energie. Draagvlak zal hierdoor onder druk komen te staan. Dat wordt onze grootste uitdaging. Iedereen aan boord houden, ondanks die pijnlijke financiële prikkel.

Wat is de beste tip op het gebied van duurzaamheid die je wil delen?

Denk zelf vooral goed na. Er zijn geen heilige huisjes. Denk bijvoorbeeld aan kernenergie. Blijf als mens kritisch en vergeet niet: “duurzaamheid begint bij jezelf”. Eet eens een keer geen vlees of zuivel. Laat apparatuur niet onnodig aan staan. Rij eens 100 in plaats van 130 als je geen haast hebt. Alle beetjes helpen. En die kleine beetjes zijn aanstekelijk. Voor je het weet maak je er een sport van om iedere autorit weer een beetje zuiniger te rijden! Dat scheelt CO2 uitstoot, maar ook gewoon geld.