Interview met Caroline van BambooBaby

Interview met Caroline van BambooBaby
11 augustus 2020 Niels van der Velden

Kun je kort over jezelf vertellen?

Ik ben Caroline, moeder van Joel en Jesslynn en twee bedrijven; BambooBaby en QuQu. Afgestudeerd arbeidspsycholoog, maar nu fulltime ondernemer. Ik ben pionier op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. Dagelijks zet ik me in om mensen bewust te maken van herbruikbare alternatieven. Eenmalig gebruik van producten, dat vind ik echt zó zonde. Gelukkig groeit het bewustzijn onder de consument, dat geeft mij weer de kracht om door te gaan.

Vermijd zoveel mogelijk single-use producten. Ga voor duurzaamheid, voor langdurig gebruik van een product en repareer het als het stuk is in plaats van het meteen weg te gooien.

Welke rol speelt duurzaamheid in je privé leven?

Sinds de komst van mijn oudste, zijn wij in ons gezin veel bewuster gaan omgaan met duurzaamheid en milieu. Je wilt tenslotte dat jouw kind het beste mee krijgt; de beste voeding en verzorging, de zachtste kleding, maar het allerbelangrijkste; een gezonde aarde voor als ze oud genoeg zijn om hun eigen keuzes te maken. Wij proberen hierin het goede voorbeeld te geven. Single-Use wegwerpplastic bijvoorbeeld, komt er bij ons niet in. Wij eten lokale groentes van onze boeren-buurman en gaan heel bewust met de aanschaf van producten om. Kleding bijvoorbeeld, kopen we nagenoeg alleen nog maar tweedehands.

Kun je kort over je bedrijf vertellen?

Met BambooBaby en QuQu verhuur en verkoop ik wasbare luiers. BambooBaby is een online warenhuis, QuQu is ons eigen Nederlandse merk. BambooBaby was het eerste bedrijf in Nederland waar je wasbare luiers kan leasen. Want luiers zijn een middel om je kindje zindelijk te krijgen. Is je kindje zindelijk, dan heb je de luiers niet meer nodig. Wasbare luiers zijn er in verschillende soorten en maten. Door de luiers te leasen, kun je heel makkelijk omruilen naar een andere maat of type wanneer dat nodig is.

Welke rol speelt duurzaamheid in je bedrijf?

Duurzaamheid is waar wij voor staan! Wasbare luiers zijn een hele simpele manier om een positieve milieu impact te hebben, ten opzichte van het alternatief (de wegwerpluier). Je bespaart als ouder 22 kg aan afval per kindje per maand, 2x CO2 emissie en je bent nog goedkoper uit ook. Win-win-win dus.

Was groene hosting een bewuste keuze voor je?

Groene hosting was absoluut een bewuste keuze. Dataverkeer is hard in opkomst om tot de meest vervuilende industrieën te behoren. Want alles wat wij via het web versturen, wordt ergens opgeslagen. Voor ons niet meer dan logisch dus om een hosting te zoeken die zich daar bewust van is en er ook daadwerkelijk iets mee doet.

Wat is denk je de grootste uitdaging die we als mensheid hebben op het gebied van duurzaamheid?

De grootste uitdaging op duurzaamheidsgebied is absoluut: GEMAK. Wij zijn nu zo erg gewend aan het gemak van iets gebruiken en het daarna weggooien, dat het heel lastig is om dat gedrag te veranderen. Bewustwording is daarin key.

Wat is de beste tip op het gebied van duurzaamheid die jullie willen delen?

Vermijd zoveel mogelijk single-use producten. Ga voor duurzaamheid, voor langdurig gebruik van een product en repareer het als het stuk is in plaats van het meteen weg te gooien. En gebruik wasbare luiers bij jouw kindje(s) natuurlijk ?.