Interview met Bart Lebesque

Interview met Bart Lebesque van Puur Staal
7 februari 2020 Niels van der Velden

Kun je kort over jezelf vertellen?

Ik ben Bart Lebesque, metaal kunstenaar en ondernemer (ART-Repreneur). Jaren werkte ik als ZZPer, lasser en monteur in veel fabrieken in de voedselindustrie. Ik heb daar veel meegemaakt en gezien en stond vaak tot mijn enkels in het slijk. Er werden machines vervangen en gerepareerd, soms mocht ik wat meenemen. Een onderdeel van een pomp of een stukje lopende band. De onderdelen werden nooit gezien en werden als waardeloos beschouwd en in de ijzercontainer gegooid. Dit vaak exotische materiaal geef ik een nieuw leven als eerbetoon aan het werk dat ze geleverd hebben. Nu kom ik weer terug naar die fabrieken, maar dan als kunstenaar. Ik neem de materialen mee die me roepen en geef ze weer de glans die ze verdienen.

Mijn boodschap aan de lezer van dit artikel mag zijn dat iedereen een unieke gave heeft en dat het nooit te laat is om te ontdekken waar je creatieve kanten liggen.

Welk type je ook bent of hoe vast je ook zit in welke vorm dan ook. Ga van het ingesleten pad af en kies je eigen richting want dat kan je! In mijn zelf ontworpen beeldentuin ontvang ik graag mensen die meer willen weten of ervaren en deel ik graag mijn reis.

Welke rol speelt duurzaamheid in je privé leven?

Duurzaamheid heeft in mijn jeugd een rol gespeeld in de vorm van schaarste. De lampen uit en de verwarming op standje wolle trui. Niet te lang douchen en zeker niets op straat gooien. Respect voor de natuur was een vanzelfsprekendheid. Nu is duurzaamheid een missie geworden in mijn privé leven en al mijn beslissingen worden genomen met het grotere doel om zelfvoorzienend en 100% circuleer te wonen en te leven.

Kun je kort over je bedrijf vertellen?

Als monteur en lasser begon ik in de voedselindustrie, bedrijven als Calvé en Becel (Unilever), maar ook Farmfrites en Aviko. Daar was ik veel te vinden, in de stomende en stampende hitte met mijn gereedschap onder mijn arm. De reststroom waar deze bedrijven mee zaten fascineerde me enorm en met mate het metaal afval. De mooiste vormen en soorten materialen werden weggegooid. Nu heb ik alles gecombineerd: lasser, monteur, ondernemer en kunstenaar. Daar maak je een woord van en je krijgt ART-Repreneur. Als Puur Staal Metaalkunst maak ik voor duurzame bedrijven van hun eigen afval een kunstwerk of relatie geschenk.

Welke rol speelt duurzaamheid in je bedrijf?

Duurzaamheid is letterlijk mijn business model. Ik voeg waarde toe aan al het ‘’afval” dat ik gebruik om kunstwerken en relatiegeschenken te maken. Ik laat bedrijven letterlijk zien dat afval niet bestaat.

Was groene hosting een bewuste keuze voor je?

Groene hosting was vanzelfsprekend voor mijn bedrijf. Als je duurzaam onderneemt dan moet je dit in alles doorvoeren.

Wat is denk jij de grootste uitdaging die we als mensheid hebben op het gebied van duurzaamheid?

De grootste uitdaging voor de mensheid is: zo snel mogelijk de oogkleppen af en de beperkende denkwijze van de “gewone” mensen (de massa) te transformeren. Als dit lukt kunnen we een stevig front maken tegen de grote vervuilers op deze prachtige aarde.

Wat is de beste tip op het gebied van duurzaamheid die je wil delen?

Heel simpel, niet meer wijzen naar anderen. Begin eerst bij je zelf en kijk eens goed om je heen. Duurzaam leven maakt gelukkiger en geld is geen excuus om het niet te doen!